Telefon
+905322466984E-Posta
info@geografik.com.trİnsansız hava araçları ile harita üretimi son yılların popüler yöntemi haline geldi. Bu yöntem ile üretilmek istenilen veri hem daha hassas hemde daha hızlı bir şekilde elde edilebiliyor. Fakat bu yöntemde kendi içerisinde bazı ince detayları beraberinde getiriyor. Uçuş planı hazırlanırken ve bu plan arazide uygulanırken göz önünde bulundurulması gereken alanlardan biri, büyük yükseklik değişikliklerinin haritanızın kalitesini nasıl etkileyebileceğidir.
Uçuş öncesi, uçuş planı hazırlama aşamasında önemli parametrelerden bir tanesi de görüntü bindirme oranlarıdır. Bu oran arazi eğimi ve bazı diğer şartlar göz önünde bulundurularak belirlenmelidir. Farklı yüksekliklere sahipseniz, görüntü örtüşme oranı ve yükseklik seçmek zor olabilir. Bir alanda belirli bir yükseklikten uçuşu başlattığınızda yükseklik olarak alçakta kalan bölgelerde görüntü kalitesi düşmekte ve buna bağlı olarak GSD (Yer Örnekleme Aralığı) artmaktadır. Bununla birlikte ters düşünülecek olursa kalkış noktanızdan daha yüksekte bir alan olduğunda ise görüntü örtüşmeleri o kadar azalabilirki, görüntü işleme yazılımınızda görüntüler birbirlerine bağlanırken hatalar oluşması ve sonuç veride bozulmalar muhtemeldir. Çözüm olarak çeşitli yüksekliklerden birkaç farklı uçuş yapılabilir yada ortalama bir yükseklikte uygun bir örtüşme oranı seçmek mümkün olabilir ancak buda uçuş süresini artırabilir ve sonuç veride bozulmalar olmayacağını garanti etmez.
Arazi eğimine bağlı olarak görüntü örtüşme oranlarında yaşanabilecek problemlerin önüne geçmek için kullanabileceğiniz en garanti yöntem arazi takibi özelliği bulunan bir uçuş yazılımı tercih etmektir. Hava aracınız arazideki yükseklik değişimlerine göre alçalıp yükselerek görüntü bindirme oranlarınızı ve GSD (Yer Örnekleme Aralığı) değeriniz tutarlı bir hale getirecektir. Buda üreteceğiniz haritanın kalitesini iyileştirmenize yardımcı olacaktır.
0 Yorum Yapıldı